Rajmund abbahagyta a vízilabdát, de nem szakított a sportággal. A Vasas ifi csapatának edzője lett, játékvezetőként is tevékenykedik, de ami a legfontosabb: nemzetközi utánpótlástábora, a Hungarian WaterPolo Summer Camp már ötödik éve nemzetközi vizeken nyújt folyamatos képzést a sportágat szerető fiataloknak mind a vízilabdában, mind az angol nyelvben.

Málta volt az első állomás, ám bajnokunk nem állt meg. Tavaly Málaga, majd idén London, Dublin és Florida következett.    Minden esetben a sportághoz magas szinten értő profik segítik nyári táborait: mesteredzők, olimpiai bajnokok, volt válogatott játékosok. A magyar vízilabda hívó szó a fiatalok számára Európán innen és túl.

Ha túlkoros lévén nem is játékosként, de többször is alkalmam volt betekintést nyerni a málagai táborba. Élmény volt tapasztalni azt a profizmust, azt a szemléletet, azt a tudatosságot, amellyel Kubicskó Péter (immár helyi lakos és a málagai vízilabda vezetője), illetve a kétszázötenhatszoros válogatott Tóth Frank foglalkozott a fiatalokkal. Nem könnyű feladat, de sikerült megoldaniuk, hogy a sportot szerető ifjak a napi két edzés és a nyelvtanulás mellett jól is érezzék magukat a táborban, akár nyaralásként megélve az eltöltött időt. Pedig a második-harmadik napon már néha lépni is alig tudtak az izomláztól, hiszen úszás, szárazföldi edzés és labdázás a mindennapos program. Aki esetleg a napi egy edzéshez volt hozzászokva, az is dupla terhelésben részesült. És mégis nagyszerű nyaralás volt ez mindenkinek! Bejárták a környék nevezetességeit, nemegyszer fürödtek a tengerben, megküzdhettek a helyi csapattal, hétvégén pihenhettek, kirándulhattak, felszabadultan játszhattak, kedvükre vagánykodhattak a csúszdaparkban.

Mint kétgyerekes apa nagyra értékeltem a tapintatos, de állandó kontrollt, odafigyelést. Edzőik, példaképeik azt is számon tartották, hogy ki mennyit eszik, hogy mindenki sokat igyon, senki ne maradjon le, és csapatba kovácsolva segítsék, ösztökéljék egymást. Bizton mondhatom, hogy aki két-három hétig részese a tábornak, az megerősödve, technikailag felkészültebben, gazdagabb nyelvtudással tér haza. Ezenkívül természetesen barátságok köttetnek, s a fiatalok már most bővíthetik nemzetközi kapcsolataikat.

Mindez egy kívülálló véleménye, de tizenöt éves fiam, Dávid belülről is megtapasztalta a máltai tábort, és hasonló jókat mondott az ott töltött hetekről. Élményeit gazdagította, hogy ott Fodor Rajmund maga vezette a „camp”-et. A nemzetközi sikert pedig mi igazolhatná jobban, mint hogy évről évre többen is visszatérnek.

Aki ennél is több részletre kíváncsi, vagy részt szeretne venni jövőre valamelyik táborban, az a www.hwpsc.com honlapon tud tájékozódni.

Kép és szöveg: Szaka József

Megosztom