Mini és Roland Gaross

Egy teniszező dilemmája: Profizmus vagy egyetemi ösztöndíj?

Huszonkét éves válogatott teniszezőnk, Nagy Péter május közepén érkezett haza Texasból, ahol két és fél éve jár a Corpus Christi egyetemre. Tenisz-ösztöndíjat kapott az egyetemi csapatban, amelynek első játékosa lett francia, angol, mexikói, spanyol és amerikai teniszező társai között. Mielőtt kiutazott az Egyesült Államokba, 2011-ben, tizenkilenc évesen már döntőt játszott a felnőtt magyar bajnokságon. Jelenleg a magyar ranglista ötödik, a világranglista 1130-ik helyezettje, de ez a helyezés nyáron változni fog, mivel a tanulmányai miatt főleg csak nyáron tud részt venni pontszerző-pénzdíjas versenyeken. Tavaly ősszel beválogatták a bő, hatfős Davis Kupa-keretbe is, de a május elején megrendezett eseményre nem érhetett haza idejében.

Ha otthagyná az egyetemet és csak profi versenyekre járna, kb. a 700–800-ik lehetne a világranglistán, éppúgy, mint a jelenlegi hasonló kvalitású magyar férfi teniszezők, kivéve Fucsovics Marcit, aki 200-ik, de ő eredményeinél fogva – wimbledoni ifjúsági bajnok – már ifikorában szponzorra talált, külföldi teniszakadémiákon készül és versenyről versenyre utazik. Sajnos Magyarországon nem találnak támogatót teniszezőink, ha már kilépnek az ifikorból, azaz elmúltak tizennyolc évesek.

Az is fájó hiányosság, hogy évekig nem rendeztek nemzetközi versenyeket hazánkban, így ha valaki fel akart kerülni a világranglistára, mindig külföldre kellett utaznia, saját költségen. Tavaly ősszel végre sor került két pontszerző ITF versenyre, és idén is lesz belőle három–öt.

Nagy Péter édesanyja a többszörös magyar bajnoknő, Turi Zsuzsana, édesapja is teniszező, ők tanították meg az alapokra a fiukat, aki már hároméves kora óta imádja ezt a gyönyörű sportot. A szülők családi vállalkozásban üzemeltetik a Mini Garros Teniszklubot, és minden erejükkel támogatják Petit, de Magyarországról bejutni a legjobbak közé, főleg a férfiaknak, szinte lehetetlen a sportág rendkívül magas költségei miatt.

Mindezek ellenére a család kitart, segít, az amerikai edző pedig jövőre szponzort próbál szerezni, annak érdekében, hogy ne tűnjön el a süllyesztőben egy újabb tehetség, és teljesülhessen Peti álma: bekerülni legalább a legjobb 300 közé. Eddig is mertek nagyot álmodni, hiszen a Mini Garros teniszklubból kezdődött az út és remélhetőleg a Rolland Garossig tart. Addig is, mi egyebet tehetne, igyekszik mindkét területen helytállni.

Megosztom