Sakkfesztivál

Az Európa Parlament által támogatott „Sakk az Iskolában” program civil megerősítéseként, Polgár Zsuzsa az Európai Unió 27 tagállamából érkező gyerekekkel játszott szimultán, amelynek védnöki tisztségét Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa vállalta magára. Testvére Zsófi a gyerekek nyelvén mutatta be a sakk alapjait. Polgár Judit olimpiai bajnok sakkozónk nem csak a sakktáblánál, hanem a rendezvény házigazdájaként is világbajnok szinten teljesített.

A Polgár Judit Sakk Alapítvány egy egyedülálló képességfejlesztő sakk programot dolgozott ki az általános képesség fejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, amelyben szerepet kapott a Budapest, XVI. Kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola is. Az intézmény bemutató órákon, előadáson keresztül tette szemléletessé az érdeklődők számára a programot.

A világ elsőszámú női sakkozója a játék alapjait és szépségét fogalmazta meg rímekben, amelyet Molnár György, az Omega együttes zeneszerzője, gitárosa zenésített meg és a Lemhényi iskola kórusa énekelte el.

Az esemény csúcspontjaként a sakk királynői mellet, tiszteletét tette Garri Kaszparov sakk világbajnok, aki meghúzta a gyermekek versenyen a kezdő lépéseket.

Fotók: Szaka József

Megosztom