Fucsovics a Grand Slamen

Fucsovics Márton is megkezdte az Australian Opent. Az első fordulóban az a moldáv Radu Albot volt az ellenfele, akit kétszer is legyőzött Davis-kupa-meccsen, és a világranglistán hét hellyel állt mögötte a meccs előtt.

A moldáv kezdett jobban, de aztán a stabilan teniszező magyar játékos – kihasználva ellenfele hibáit is – 6:2-re hozta az első szettet. A második játszmában Fucsovics is többet hibázott, 2:1-nél elveszítette adogatását, majd mindkét játékos brékelt, így alakult ki a 6:3-as állás. Pillanatok alatt sikerült elhúzni 3:0-ra a harmadik szettben, ám ekkor a magyar teniszező megtorpant.

A következő kilenc gémből csak egyet nyert Fucsovics. Dühös volt saját játékára és a körülményekre is, ami aztán a szett elvesztésébe került (4:6).

Innen jött vissza, összeszedte magát, és végül 0:2 után 4:4-nél utolérte a moldávot, és onnantól csak neki volt előnye. 6:5-ös vezetésnél elvette Albot adogatását, és  3 óra 19 perces nagy csata után megnyerte a meccset (6:2, 6:3, 4:6, 7:5).

„A mai nap áttört egy újabb gát. Megvan oly sok próbálkozás után az első Grand Slam-főtáblás győzelmem. Tavaly nagyon közel voltam hozzá a US Openen, most sikerült. Sávolt Attilával este átbeszéltük a mai taktikát, és azt erősítette bennem, hogy nem szabad foglalkoznom a körülményekkel, kizárólag pozitív maradhatok, nem pánikolhatok akár a győzelmi lehetőség, akár a rossz állás miatt. Csak pontról pontra.

Fizikailag sokkal jobban elfáradtam, mint gondoltam, de talán a belső feszültség, a túlzott győzni akarás vett ki többet a meccsnél.

A játék viszont továbbra is jól megy, egy hatalmas kőszikla omlott le most a vállamról, és nagyon várom már a következő meccset.”


Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A következő körben a torna 13. kiemeltje, az amerikai Sam Querrey lesz az ellenfele, hasonló nagy csatára kell számítani.

Fucsovics remekül kezdte az évet. Az indiai Punéban rendezett ATP250-esen egy fordulót ment, aztán Canberrában, egy 75 ezer dolláros Challengeren egészen a döntőig jutott, és csak az olasz Andreas Seppitől kapott ki, tőle is csak szoros meccsen. A világranglistán karriercsúcsot javított, a 80. helyre lépett fel.

A 28 éves Albot is indult Punéban, ahol Fucsovics, de ő az első körben kiesett. Aztán az aucklandi ATP250-esen szerepelt, a selejtezőből feljutott a főtáblára, de aztán kikapott a 64. helyen álló cseh Jiří Veselýtől.

Magyar férfi teniszező 2002-ben ünnepelhetett legutóbb győzelmet az Australian Openen. Grand Slam-tornán pedig 2003-ban a Roland Garroson. Mindkettő Fucsovics edzőjének, Sávolt Attilának a nevéhez fűződik.

Ezzel mindkét magyar továbbjutott a második körbe, miután hétfőn Babos Tímea álomjátékkal győzte le a torna 10. kiemeltjét, az amerikai Coco Vandeweghe-t.

Megosztom