Hirdetés

A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig

Google Plus

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra  lesz a 90. Oscar-gála, 90 éve adják át év elején az Amerikai Filmakadémia filmes elismeréseit. Az idei év nekünk magyaroknak Enyedi Ildikóról  és a Testről és lélekről Oscar-jelöléséről szól, de bizonyára lesznek ezen kívül is emlékezetes pillanatok. Összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évekből.

Hosszú oldalakat lehetne megtölteni az Oscar-gála nagy pillanataival, de nekünk, internetező magyaroknak biztosan az az egyik legszebb élmény, amikor 35 év kihagyás után újra elhangzott a mondat: "és az Oscar-díjat kapja: Magyarország". A Saul fia 2016-ban nyert Oscar-díjat, Nemes Jeles László ráadásul szép és okos köszönőbeszédet is mondott a színpadon, az embernek maradásról és a reményről.

A remény és a szerencse 2017-ben is a magyar film mellett állt: ebben az évben a legjobb kisfilm Oscar-díját nyerte magyar film, a Mindenki. Deák Kristóf rendezőt az Oscar-díjon kívül az a megtiszteltetés érte, hogy egy csomó fénykép készült róla, amint nemcsak egy Oscar-szobor van a kezében, de még Salma Hayek is belekarol és mélyen a szemébe néz.

Az Oscar-gála állandó problémája, hogy nehéz izgalmasan és frissen tartani egy három órás tévéműsort. 2014-ben Ellen DeGeneresnek sikerült egészen merész húzásokat összehozni: pizzát rendelt a sztároknak, akiket aztán egy közös szelfire is összerántott. A képet megosztotta a Twitterén, majd megkérte a nézőket, hogy küldjék el mindenkinek. A fotót két óra alatt kétmillióan osztották meg.

A 2013-as gála például különösen unalmas volt, az egyetlen igazán emlékezetes pillanat is egy szerencsétlen véletlen következménye: az akkor 22 éves Jennifer Lawrence Oscar-díjat nyert a Napos oldal főszerepéért, ami már önmagában nagy dolog lenne, de neki sikerült az egészet megfejelnie, amikor elesett a színpadra menet. (Lawrence a következő évben is elesett, akkor a vörös szőnyegen. Akkor is, mint azóta is mindig, Dior ruhát viselt.)Halle Berry: mai napig ő az egyetlen fekete színésznő, aki elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, úszott a könnyekben a díj átvételekor. 2002-ben, ekkor ő volt a hetedik fekete színésznő, akit jelöltek a díjra, és azóta is csak négy színésznő (Gabourey Sidibe, Viola Davis, Quvenzhané Wallis és Ruth Negga) Idén két fekete jelölt van a női mellékszereplők között: Octavia Spencer és Mary J. Blige. a férfiaknál a főszereplők között jelölték Denzel Washingtont és Daniel Kaluuyát.

Egy hosszú kergetőzés ért véget 2016-ban, amikor Leonardo DiCaprio végre "díjra váltotta a jelölését". A színészt 1994-ben jelölték először a Gilbert Grape-ért, majd 2005-ben az Aviátorért, 2007-ben a Véres gyémántért, majd 2014-ben a Wall Street farkasért, itt produceri jelölést is kapott. Oscar bácsi viszont nem gyütt, egészen addig, amíg A visszatérőben jól meg nem kínozták, és végre a szobrot is elnyerte.

Az Oscar 89 éves történetének legnagyobb fiaskója: Warren Beatty és Faye Dunaway rossz borítékot kaptak a gálát felügyelő PwC munkatárstól, mert az inkább Twitterezgetett a színpad mögött. Így történhetett meg, hogy kicsit több mint két percig a Kaliforniai álom volt az Oscar-díjas film, míg a nagy kavarodásban ki nem derült a valódi győztes, a Holdfény. A káoszban csak a boríték tehetett rendet, amit Jordan Horowitz mutatott fel a kameráknak, hogy tisztázza: tévedés történt.

Történelem képekben: az első nő, aki Oscar-díjat nyert filmrendezésért. 2010-ben. A 82. Oscar-gálán. Lina Wertmüller volt az első női jelölt 1976-ban a Seven Beauties-ért, aztán tizenhét év szünet után Jane Campion a Zongoraleckéért, tíz évvel később Sofia Coppola az Elveszett jelentésért 2003-ban, majd 2010-ben Kathryn Bigelow el is nyerte a díjat a Bombák földjén-ért. Az idei gála nagy szenzációja, hogy ismét van női rendező-jelölt, Greta Gerwig, a Lady Birdért.A metoo és a TimesUp mozgalom még sehol sem volt, amikor 2016-ban Lady Gaga az Oscar-gála színpadán foglalkozott a szexuális erőszak áldozataival: Til is Happens to You című dala az egyetemi kampuszokon történt nemi erőszakokról szóló dokumentumfilm betétdala volt. Az érzelmes fellépésének a végére ellepték a színpadot az áldozatok, karjukon feliratokkal, mint: Nem a te hibád.

1981, az év, amikor Szabó István volt az Oscar-bohóca. Teljesen magán kívül volt, amikor kimondták, hogy a Mephisto nyert. Kiakadt szemekkel, tátott szájjal rohant fel a színpadra, majd magához invitálta főszereplőjét, Klaus Maria Brandauert, akivel boldog majmokként ugráltak összekapaszkodva. A műsorvezető Johnny Carson csak annyit mond utánuk, hogy kövessék őket a backstage-be, ahol nemsokára bejelentik az eljegyzésüket. A képen viszont George Cukor és King Vidor pózol Szabó mellett.

 

 

 
 
 
 
 

Képek

A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékigA kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig

Google Plus

Galéria

A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig
  • A kétmilliós szelfitől az elcserélt borítékig

Hirdetés