Hirdetés

Új gorilla a budapesti állatkertben

Google Plus

Új nősténnyel egészül ki a budapesti gorillacsapat. A Hakuna Matata nevű nőstény múlt csütörtökön érkezett meg, és ma találkozott először a már régebben itt élő gorillákkal. Az ismerkedés azonban most még egy elválasztó rácson keresztül történik.

Hakuna Matata! Így hívják a Fővárosi Állat- és Növénykertbe nemrég érkezett nőstény gorillát, aki pénteken mutatkozott be a sajtó képviselőinek. Az állat nevének választott, sokak számára bizonyára ismerős kifejezés Kelet-Afrikában használatos minden olyan vidéken, ahol a szuahéli nyelvet beszélik. A név, illetve a kifejezés jelentése „semmi vész”, illetve „nincs ok az aggodalomra”.

Az állat 1996. január 21-én született a Hannoveri Állatkertben, ám eddigi életének nagyobbik részét a Nürnbergi Állatkertben töltötte, ahová 2001 őszén került. Nürnbergből múlt csütörtökön szállították át a magyar főváros állatkertjébe.

A nőstény gorilla beszerzésére a budapesti gorillacsapat kibővítése, illetve a vérfrissítés miatt volt szükséges. Minderre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott európai gorilla tenyészprogram keretében kerül sor. A cél az, hogy a jelenleg három felnőtt nőstényből és egy kifejlett hímből, valamint egy 2010-ben született kölyökből álló csapat egy újabb szaporodóképes nősténnyel bővüljön. Annál is inkább, mivel Lieseltől, a legidősebb nősténytől már nem számítanak újabb utódokra. Hakuna Matata érkezése után először egy elkülönítő térbe került.

Az elkövetkező napokban és hetekben a fizikai összeszoktatás lépésről lépésre történik majd meg. Az egyes lépéseket, illetve az összeszoktatás ütemét természetesen az állatok reakciója alapján fogják
megválasztani a szakemberek. Előre láthatólag azonban az a legvalószínűbb, hogy az új nőstényt
először Golóval, a vezérhímmel engedik össze.

MTI Fotó: Kovács Attila
Forrás: MTI

Képek

Új gorilla a budapesti állatkertbenÚj gorilla a budapesti állatkertben

Google Plus

Galéria

Új gorilla a budapesti állatkertben
  • Új gorilla a budapesti állatkertben
  • Új gorilla a budapesti állatkertben

Hirdetés