Ötven éves az Ezüstgerely

I. díj: Dvornik Gábor - Alez! (részlet a sorozatból)
I. díj: Dvornik Gábor – Alez! (részlet a sorozatból)

Az ókortól napjainkig bizonyítható a művészetek és a sport szoros összefüggése. Ezt a kapcsolatot erősítendő 1962-től kiírásra került az Ezüstgerely művészeti pályázat. A kategóriák többször változtak, de minden esetben szerepelt az irodalom, a képző- és iparművészet, a film és nem utolsósorban a sportfotózás. Az idők során az Ezüstgerely meglehetősen kanyargós pályán haladt, először évente írták ki, majd biennále formában működött. A rendszerváltozás után önálló alapítvány lett, majd a Mező Ferenc Közalapítványba olvasztották be, jelenleg pedig a Magyar Olimpiai Bizottság égisze alatt fejti ki tevékenységét.

II. díj: Kiss Imre – Előzés

Különdíj: Szaka József – Gyarmati Dezső (1927-2013)

A hazai művészeti élet elitje megtalálható az indulók, illetve a díjazottak között. Lehetetlen a hosszú listát felsorolni, csupán néhányat emelünk ki a díjazottak közül. Sportirodalmi műveikkel részt vettek a pályázaton például Karinthy Ferenc, Spiró György, Lukács József vagy Szepesi György. A képzőművészetet képviselte többek között Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kő Pál, Mihály Gábor és a kortárs szobrászok, valamint festők legjobbjai. A filmesek között ott találjuk Csőke Józsefet, Kolonits Ilonát, Knoll Istvánt és Vitray Tamást.

Ami a sportfotót illeti, mondhatjuk, hogy az elmúlt öt évtizedben szinte minden ismert, sporthoz közel álló fotóriporter indult képeivel az Ezüstgerelyen. A válogatott csapatból kiemelhetjük Hemző Károlyt, Kozák Lajost, Bánhalmi Jánost, Farkas Józsefet, Petrovics Lászlót vagy a legtöbb díjat elnyert Almási Lászlót. Az utóbbi az 1970-es Ezüstgerely-díjkiosztó ünnepségen így nyilatkozott: „A pályázat állandó részvevője vagyok, évtizedek során ezernyi sporteseményen fényképeztem, de nem pusztán a versenyek, hanem elsősorban azok belső mozgatórugói izgatnak.”

A 2013-as pályázatra is több száz szebbnél szebb sportfotó érkezett be, és a zsűri szokás szerint alaposan megizzadt a végeredmény kihirdetéséig. Pillantsunk bele az idei díjazottak fotóiba, és gyönyörködjünk bennük!

T. F.

Megosztom