Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek tavaszi receptajánlata

Rózsaszín báránygerinc rozmaringgal, bazsalikomos rizottóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg báránygerinc                         
  • 5 dkg rozmaring                                 
  • 5 dkg fokhagyma                                
  • 10 dkg friss bazsalikom                     
  • 8 dkg reszelt parmezán sajt             
  • 10 db koktélparadicsom                   
  • 40 dkg rizottó rizs                              
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dkg grillbors
  • 0,5 l fehérbor
  • 1 l húsleves
  • 1 dl olívaolaj
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg só

A báránygerinceket a faggyútól megtisztítjuk, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával és friss rozmaringgal befűszerezzük. Amennyiben lehetséges, 1 napot hagyjuk pihenni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Serpenyőben olívaolajat hevítünk és a báránygerinceket szép barnára elősütjük úgy, hogy a belseje teljesen angolos/nyers maradjon. A  sütőt 180°C fokra beállítjuk légkeverés programon, s közben elkészítjük a rizottót. Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon felhevítjük, hozzáadjuk a rizottó rizsünket, majd felöntjük húslevessel és fehérborral, s elkezdjük főzni. Az előmelegített sütőbe helyezzük a báránygerinceket 6 percre
és szép rózsaszínre sütjük. Közben az elkészült rizottóhoz hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezán sajtot,
a metéltre vágott friss bazsalikomot és 2 dkg sót, valamint a koktélparadicsomokat félbevágva. Átkeverjük és tányérokra tálaljuk, közben felvágjuk a csont mellett a báránygerinceket. A rizottó tetejére helyezzük, végül pedig megszórhatjuk reszelt parmezánnal.

Sütőtökös crème brûlée friss gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg sütőtök
  • 10 dkg barnacukor
  • 3 dl vaníliás szójatej (vagy habtejszín)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db narancs/citrom héja reszelve
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk gyömbérpor
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 kk vanília kivonat

A tetejére:

  • 4 ek barna cukor (vagy vaníliás kandiscukor)

A sütőtököt sütés után átpasszírozzuk. A tojások sárgáját barnacukorral jól kikeverjük, majd a felmelegített vaníliás tejhez/tejszínhez keverjük. Fűszerezzük, belereszeljük a narancshéjat, s forró vízzel teli tepsiben,
4 kis tálkába osztva, kb. 20-30 percig sütjük. Ha kész, megszórjuk cukorral, majd fáklyával karamellizáljuk
a tetejét. A díszítéshez tökéletes választás a friss füge, eper, narancs és a physalis.

Megosztom