Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek nyári receptajánlata.

Bőrén sült fogasfilé házi rosejblivel, remoulade mártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg fogasfilé
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 2 dkg tengeri só
  • 2 dkg fokhagyma/2 gerezd/
  • 1 dkg grillbors
  • 60 dkg sárgaburgonya
  • 2 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 2 db csemegeuborka
  • ½ fej lilahagyma
  • 5 dl étolaj
  • 2 cl fehérbor
  • 0.5 dkg porcukor

A fogasfiléket bőrén levő oldalán apró vágásokkal beirdaljuk, besózzuk és beborsozzuk. A burgonyákat megmossuk, majd nagyon vékonyra felszeleteljük. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, s a halat a bőrös oldalán elkezdjük sütni, majd kb. 2 perc után átfordítjuk a másik oldalára és készre sütjük. Közben egy másik serpenyőben felhevítjük az étolajat, és amikor már forró, hozzáadjuk a burgonyaszeleteket és aranysárgára sütjük. Az olajból kivéve lecsepegtetjük, közben pedig elkészítjük a mártást: a majonézt és a tejfölt összekeverjük fehérborral, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott csemegeuborkát, lilahagymát, egy nagyon kevés fokhagymát és egy pici csemegeuborka-levet. Végül kevés sóval, cukorral és porcukorral ízesítjük.

A sült rosejblit tetején a ropogós fogasfilékkel a tányérokra tálaljuk, majd mellé helyezzük a mártást is.

Grillezett mangalicatarja sült sonkahagymával, friss kevert salátával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg mangalica tarja
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 2 dkg só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg grillbors keverék
  • 1 dkg őrölt kömény
  • 4 fej sonkahagyma
  • 40 dkg friss salátakeverék
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 0.5 db kígyóuborka
  • 1 db citrom

A mangalica tarját 4 db 20 dkg-os szeletre vágjuk, kb. 0,5 cm vékonyra  kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és köménnyel fűszerezzük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a tarjákat megsütjük, közben elkészítjük a salátánkat. A koktélparadicsomokat félbe, a kígyóuborkát pedig vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a salátakeverékünkkel, majd rácsavarjuk a citrom levét és pár csepp olívaolajat. Az elkészült tarjákat tányérokra helyezzük, majd mellé tálaljuk a friss salátát. Végül a sült tarjánk zsírjában megsütjük a megpucolt, vékonyra vágott sonkahagymát, s ha elkészült, a húsokra helyezzük

Megosztom