Kerek sorszám, jelesül a 60-as virított az Év sportolóinak rendezett idei gála előtt, amelyet a szokásoknak megfelelően az új esztendő elején tartottak az ünnepi alkalomra látványosan széppé varázsolt Nemzeti Színházban.

Ahogyan hat évtizede, a magyar sportújságírók ezúttal is tették a dolgukat, szavaztak a múlt esztendő legjobbjaira, akik közül többeknek élő sportlegendák adták át az elismeréseket. Merthogy a sztárvendégek sorában a magyarságát következetesen őrző két sportolóóriással is találkozhattunk: a jugoszláv és amerikai színekben világelsővé lett, újvidéki magyar családból származó teniszcsillaggal, Szeles Mónikával, és az 1984-es Los Angeles-i ötkarikás játékok legeredményesebbjével, a román színekben négyszeres olimpiai bajnok tornásznővel, Szabó Katalinnal. Mégsem utóbbi volt a Nemzetiben a legeredményesebb tornászvendég: megjelent ugyanis az ötszörös olimpiai aranyérmes Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, aki 97 esztendősen is remek formában van.

Ahogyan – immár Szeles sportágával folytatva – nagyszerű formát árult el 2017-ben a vadonatúj kategóriában győztes gárda is, a Fucsovics Márton fémjelezte tenisz Davis Kupa-válogatott. Az együttes az egyéni sportágak különvetélkedésében érdemelte ki a zsurnalisztáktól az Év csapata címet annak elismeréseképpen, hogy Oroszországot legyőzve 22 év után Magyarország feljutott a világcsoportba.

Hosszú Katinkát és amerikai edző-férjét, Shane Tusupot viharos tapssal ünnepelték. Mindketten ismét diadalmaskodni tudtak saját kategóriájukban, elnyerve hatodik alkalommal az Év női sportolója, illetve – negyedszer is – az Év edzője címet.

Átmenetileg a sport, az ünneplés helyét átvették az érzelmek, a házaspár a színpadon kívül is főszereplővé lépett elő. Tusup a mikrofonba magyarul mondott beszédében, felolvasott levelében kért nyilvánosan bocsánatot azoktól, akiket medenceparti viselkedésével, megnyilvánulásaival megbántott, így feleségétől is, elismerve: „elfáradt, kimerült és sokat hibázott”.

„Úgy gondolom, hogy mindketten elfáradtunk egy picit – erősített rá Tusup szavaira az M4 Sportnak nyilatkozva Hosszú Katinka. – Egy kicsit visszaveszünk. Próbálunk egy kicsit háttérbe vonulni. Ami nem nagyon sikerül manapság…” – így a háromszoros olimpiai bajnoknő, aki tavaly a budapesti vizes vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte.

A gálán Baji Balázs kapta meg az első számú férfi sportolót megillető titulust.  A 110 méteres gátfutásban Európa-bajnoki második, Universiade-győztes atléta sporthistóriai értékű bronzot nyert a tavalyi londoni világbajnokságon, mivel magyar sprinter előtte soha nem volt érmes a sportági vb-k 1983 óta íródó történetében.

A Győri Audi ETO KC háromszoros Bajnokok Ligája-győztes női kézilabdacsapata Szabó Tünde sportállamtitkártól vehette át az év csapata díjat, az év labdarúgója az amerikai légiós Nikolias Nemanja, a Chicago Mire csatára lett, 2017 legjobb női labdarúgójának pedig Jakabi Zsanettet, a német Wolfsburg Bajnokok Ligáját is nyerő játékosát választották.

Életműdíjat vehetett át a magyar sportélet két legendás egyénisége: az egykori nagyszerű futballista, Mészöly Kálmán, továbbá Balczó András, a háromszoros olimpiai aranyérmes, tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója. Az idehaza is legnépszerűbb sportág jó ideje sanyarú helyzetére kitérve a 61-szeres válogatott, a két világbajnokságon is szerepelt Mészöly úgy fogalmazott: szeretné megélni, hogy egyszer újra kijut a vb-re a nemzeti együttes…

Jancsó Kornél

Megosztom