Messié az Aranylabda

Lionel Messi rekordot jelentő hatodik alkalommal, 2015 óta először kapta meg az Aranylabdát. Megan Rapinoe lett a legjobb női játékos, a frissen alapított Jasin-díjat Alisson Becker kapta. Messi mögött Virgil van Dijk és Cristiano Ronaldo végeztek a dobogón.

30 jelölt közül hirdették ki Párizsban a France Football magazin különleges elismerése, az Aranylabda 2019-es győztesét hétfő este. Az előzetes információk szerint két favorit volt, a korábbi ötszörös nyertes, Lionel Messi és a holland védő, Virgil van Dijk, végül ebben a sorrendben is végeztek, Messi hatodik aranylabdáját szerezte.

A páros uralja jelenleg a futballt, Messi bő két hónapja már átvehette a FIFA év játékosának járó díját, Van Dijk viszont az UEFA, az európai szövetség értékelésében megelőzte az argentint: a The Best (A legjobb) trófeát ő vitte el.

Tavaly Luka Modric kapta az Aranylabdát, megszakítva a két szupersztár, Cristiano Ronaldo és Messi 10 éves uralkodását, akik ötször-ötször győztek addig. Ronaldo ott volt a jelöltek között most is, de miután kiderült, nem megy el a párizsi eredményhirdetésre, már tudni lehetett, nem ő győzött.

A sorminta viszont visszaállni látszik, ugyanis ismét Messi kapta az elismerést. A szupersztár tíz éve, 2009-ben nyerte első aranylabdáját, majd 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben ismételt, legutóbb 2015-ben lett első.

Lionel Messi első aranylabdájával
Fotó: Denis Doyle / Getty Images Hungary

A HATODIK CÍME REKORD, EDDIG RONALDÓVAL KÖZÖSEN TARTOTTÁK A CSÚCSOT ÖT-ÖT ELSŐSÉGGEL.

Pedig a 32 éves támadó a Barcelonával csak a spanyol bajnokságot nyerte meg, a kupadöntőt a Valenciával szemben elveszítették, a Bajnokok Ligájából pedig az elődöntőben, favoritként estek ki a Liverpool ellen, a visszavágón 4-0-ra verte őket az angol csapat. Messi a BL gólkirálya lett, míg a válogatottal a Copa Americán harmadik helyen zárt, a tornán csak egy gólt szerzett.

Ráadásul a jelenlegi szezont sérüléssel kezdte, mert másfél hónapot kellett kihagynia vádliproblémák miatt, és csak szeptember közepén térhetett vissza a pályára. Azóta a bajnokságban viszont kilenc meccsen kilenc gólja van, a Bajnokok Ligájában öt meccsen kettő. Az egyik találat különösen fontos volt ahhoz, hogy a Barca már egy fordulóval a vége előtt, csoportelsőként jusson tovább a tavaszi nyolcaddöntőbe. 

AZ EGÉSZ ÉVET NÉZVE MESSI 46 GÓLJA KIEMELKEDŐ, PLÁNE A SÉRÜLÉSSEL EGYÜTT. 41-ET RÚGOTT A BARCELONÁBAN, ÖTÖT A VÁLOGATOTTBAN.

Messi sorozatban harmadjára vette át az Aranycipőt

Összességében már hatnál tart, három góllal lőtt többet tavaly a második helyen végző Mbappénál.

Klubjában volt két emlékezetes gólja is, a Betis elleni nyesését Puskás-díjra jelölték, a Liverpoolnak rúgott szabadrúgása pedig talán a legjobb állított labdából szerzett gólja valaha. Nem mellékes, hogy idén hatodszor is aranycipős, azaz a 2018–19-es bajnoki szezonok legeredményesebb góllövője lett.

A 180 szavazó újságíró azt is értékelhette, hogy meg-megbotló klubcsapatát immár harmadik éve leginkább ő viszi a hátán, a csapat játéka teljesen rá épül. Valójában Messinek jobb éve volt 2018, mint 2019, de akkor az argentinok gyenge világbajnoki szereplése miatt az Aranylabdára nem lehetett esélye.

Messi hatodik sikerével a Barcelona élre tört legtöbbszörös Aranylabda-győztes klubként, ugyanis tizenkettedszer került Barca-futballista kezébe a trófea, míg a második, Real Madrid játékosai tizenegyszer nyertek. Messi hat, Cruyff kettő, a spanyol Luis Suárez egy, Sztojcskov, Rivaldo és Ronaldinho szintén egy-egy elismerést gyűjtött be.

Fotó: Philipp Schmidli / Getty Images Hungary

A legjobb U21-es játékos a Juventus holland védője, Matthijs de Ligt, a legjobb kapus, vagyis a frissen létrehozott Jasin-díj győztese a Liverpool BL-győztes kapusa, Alisson Becker lett. A női aranylabdát az amerikaiak világbajnokának, Megan Rapinoe-nak ítélték.

A hatodik Aranylabdáját nyerő Messi mögötti sorrend így alakult:

2. Virgil van Dijk (holland), Liverpool

3. Cristiano Ronaldo (portugál), Juventus

4. Sadio Mané (szenegáli), Liverpool

5. Mohamed Szalah (egyiptomi), Liverpool

6. Kylian Mbappé (francia), Paris Saint-Germain

7. Alisson Becker (brazil), Liverpool

8. Robert Lewandowski (lengyel), Bayern München

9. Bernardo Silva (portugál), Manchester City

10. Rijad Mahrez (algériai), Manchester City

forrás: Index.hu

Megosztom