Fucsovics győzelme

Fucsovics Márton megszerezte első ATP-tornagyőzelmét, 6:2, 6:2-re győzte le a német Peter Gojowczykot az 1 óra 8 percig tartó genfi döntőben. Ezzel pedig történelmet is írt, hiszen 36 éve először tudott magyar férfi teniszező ATP-tornát nyerni. A legjobb magyar teniszező a 250 pontos torna megnyerésével már a 45. helyre jön előre a világranglistán.

Fucsovics már a döntőbe jutással is 34 éve nem látott sikert ért el, és nagyszerű játékkal menetelt végig a genfi tornán. Út közben legyőzte a háromszors Grand Slam-bajnok, és címvédő Stan Wawrinkát, az ötödik helyen kiemelt Albert Ramost, és a fiatal amerikai tehetséget, Frances Tiafoe-t is. A döntőben a világranglista 49. helyén álló Gojowczyk volt az ellenfele, aki szintén jó formában jutott el a fináléig.

A vasárnapi döntőt a magyar nézők szurkolása mellett Fucsovics sokkal nyugodtabban és koncentráltabban kezdte, míg a német sokat hibázott. Fucsovics jól tudott élni a lehetőségeivel, kihasználta a német hibázgatását, és az első szervái mögött szinte minden pontot nyert, összesen hat ászt is ütött. 

A magyar teniszező azonnal brékelőnybe került, biztos kézzel megerősített előnyét, majd egészen 4:0-ig ment, mire Gojowczyk fel tudott iratkozni az eredményjelzőre. A németnek sikerült megfordítania saját adogatásait, de továbbra is azok voltak szorosak, Fucsovics nem adott neki esélyt a szerváinál. 33 perc alatt hozta 6:2-re az első szettet.

A második elején a német stabilabb kezdett lenni, hozta egymás után kétszer az adogatását, azonban hiába próbálkozott Fucsovics szerváinál. A magyar teniszező egy kicsit sem engedett ki, aztán pedig nagyon szép tenyeresekkel és a német újabb hibái mellett a második játszmában is előnybe került. Nagyon biztos kézzel adogatott, megint lebrékelte a németet, és megnyerte a tornát. A végén egy ásszal, amit a vonalbíró még kint látott, de a székbíró már bent mutatta a pontot.

Fucsovics 2010-ben megnyerte a juniorok között Wimbledont, de felnőttként élete legnagyobb sikerét érte el. Utoljára 36 éve, 1982-ben nyert magyar férfi teniszező ATP-tornán, ez akkor Taróczy Balázsnak sikerült Hilversumban. Fucsovics előtt egyéniben csak Taróczy Balázs tudott ATP-tornát nyerni, ő 13-szor győzött. 1980-ban éppen ezt a genfi tornát nyerte meg, ahol most Fucsovics élete első győzelmét aratta.

A genfi döntő győzteseként 250 világranglista-pontot gyűjtött, továbbá 89 ezer eurót (kb. 28,4 millió forint) nyert. A világranglistán is karriercsúcsot döntött, a 45. helyre fog előrejönni.

Fucsovics a Star Wars zenéjére vette át a trófeát, majd a beszédében gratulált ellenfelének, megköszönte a csapatának, családjának és barátainak, és elmondta, hogy Svájc nagyon különleges hely neki. Tavaly Bázelben jutott be az első ATP-negyeddöntőjébe, most pedig Genfben érte el az első tornagyőzelmét. Egy ponton ki kellett cserélni a mikrofonját, mert valami gond volt vele. Aztán a másikkal is, úgyhogy a közönséggel együtt nevetve visszacserélte az előzőre. Végül el tudta mondani, hogy az elmúlt két év nagyon nehéz volt, de nagyon jó is, és reméli, hogy még sok sikeres szezon áll előtte.

Fucsovics rögtön a szezon második Grand Slamén, a szintén salakon rendezett Roland Garroson folytatja Párizsban. Ott az első ellenfele majd a kanadai Vasek Pospisil lesz, aki februárban megnyerte a budapesti challenger-tornát.

Megosztom