Fa Nándor

A magyar vitorlázólegenda tavaly októberben indult el Franciaországból, hogy teljesítse a Vendée Globe egyszemélyes vitorlásverseny távját, azaz kerülje meg a Földet. Útja 93 napon át tartott, de ennél valójában sokkal hosszabb volt: Fa Nándor ezt a hajóját is maga építette, a tervezés és a kivitelezés már 2014 előtt elkezdődött. A Spirit of Hungaryt három éve tették vízre, azokat a pillanatokat és a mostani célbaérést foglaltuk össze.


A Spirit of Hungary rajtszáma – ezzel vágott neki Fa Nándor több mint három hónapos útjának. (Fotó: Cserta Gábor)


Újabb földkerülése valójában nem tavaly ősszel kezdődött, hanem a hajó építésénél, ő tervezte, és ő is építette meg a vitorlást, amit 2014 áprilisában tettek vízre. (Fotó: Cserta Gábor)


A belső teret is úgy alakította ki a rutinos földkerülő magyar, hogy a legalkalmasabb legyen a világkörüli útra. (Fotó: Cserta Gábor)


Triszetben bocsájtották vízre a Spirit of Hungaryt, kamionnal juttatták a tenger közelébe. (Fotó: Cserta Gábor)


2014.04.17., először látott vizet a hajó, majd elkezdődhetett a mintegy két és féléves felkészülés. (Fotó: Cserta Gábor)


Az első lépések a fedélzeten, a hajó készen állt az indulásra, első útjára. (Fotó: Cserta Gábor)
(Fotó: Cserta Gábor)


Egy évvel később, a Barcelona World Race befutóján ünnepelhette Fa Nándor első nagyobb és sikeres útját a Spirit of Hungaryvel. (Fotó: Cserta Gábor)


Tavaly november 6-a, a Vendée Globe rajtja. A versenyben induló hajók sorakoznak a franciaországi kikötőben. (Fotó: Cserta Gábor)


Fa Nándor interjúk helyett inkább a fedélzeten érezheti jól magát. Ekkortól három hónapon át nem találkozott egyetlen emberrel sem. Maximum másik hajón láthatta mozogni őket. (Fotó: Cserta Gábor)


Elindult a Vendée. Az ideális körülmények nem tartottak sokáig. (Fotó: Cserta Gábor)


Ez pedig már idén február 8-a, a kísérőcsónakok várják Fa Nandort ugyanott, ahonnan negyedévvel korábban útra kelt. (Fotó: Cserta Gábor)


Tökéletes állapotban érkezett meg a hajó, az utat minden nagyobb probléma nélkül sikerült átvészelni. (Fotó: Cserta Gábor)


Fa Nándor az előkelő nyolcadik helyen végzett a Vendée Globe-on. (Fotó: Cserta Gábor)


Még nem mondta ki, de utalt rá, hogy ez volt az utolsó földkerülése. 63 évesen most már inkább a hajóépítés marad a legfőbb programja, a fejében már ott van a Spirit utódjának terve. (Fotó: Cserta Gábor)

Megosztom