Ronaldo a futball királya

A Real Madrid portugál játékosa sorban másodszor, összesen harmadszor vehette át a legjobb játékost díjazó Aranylabdát, ezzel pedig az ötödik olyan játékos lett, aki legalább háromszor megkapta az 1956-tól kiosztott Aranylabdát, amit 2010 óta hivatalosan FIFA Aranylabdának hívnak, de ugyanaz a díj. Ez korábban csak a négyszeres győztes Lionel Messinek, illetve az egyaránt háromszor első Johan Cruyffnak, Michel Platininek és Marco van Bastennek sikerült.

„Mindenkinek köszönöm, aki rám szavazott, hálás vagyok az edzőmnek, a csapattársaimnak, a klubomnak. Feledhetetlen év volt 2014, ezt a díjat megnyerni nagyon különleges érzés” – mondta Ronaldo a zürichi gála színpadán. További díjakat nyerni, fejlődni, jobbá válni, jelölte ki céljait a portugál, aki kisfiával együtt emelte meg a trófeát.

Cristiano Ronaldo sokkal nagyobb fölénnyel nyert, mint egy éve, hiszen akkor így oszlottak szét a szavazatok: C. Ronaldo 27,99%, Messi 24,72%. Ribery 23,36%. Idén viszont 37,66 százalékot kapott, mögötte Messi jött 15,76-tal, majd Manuel Neuer 15,72-vel. Vagyis pontosan az lett a sorrend és a százalékos arány, amit az orosz rusport.ru már hétfő délután megjósolt.

Győzelmével maradt a 2008-ban, éppen vele megkezdett sor: zsinórban hétszer csak ő és Messi nyert, ilyen kétjátékosos dominancia még sosem volt a díj történetében.


Galéria: Cristiano Ronaldo zsinórban másodszor is aranylabdás Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Bár a gólokban picivel elmaradt a 2013-as teljesítményétől, hiszen akkor 69 gólt lőtt 60 meccsen, míg 2014-ben pedig ugyanennyi mérkőzésen 61 jött össze neki 22 gólpassza mellé, a címeket nézve lemosta egy évvel ezelőtti önmagát. Tavaly ugyanis 2000 óta először nyert úgy valaki, hogy nem szerzett nagy trófeát az adott évben, 2014-et viszont négy kupával zárta a Real Madriddal: a Spanyol Kupa, a Bajnokok Ligája, az Európai Szuperkupa és a klubvilágbajnokság is az övék lett.

Neuer nyert Dárdainál és Dzsudzsáknál

Magyarországról Dárdai Pál (szövetségi kapitány), Dzsudzsák Balázs (a válogatott csapatkapitánya) és Csillag Péter (kijelölt újságíró, Nemzeti Sport) szavaztak, a következőképpen:

Dárdai Pál: 1. Manuel Neuer, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Philipp Lahm
Dzsudzsák Balázs: 1. Manuel Neuer, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Lionel Messi
Csillag Péter: Cristiano Ronaldo, 2. Philipp Lahm, 3. Manuel Neuer

Ha a 2013-as évére azt mondtuk, hogy lenyűgöző, a 2014-esre nehéz szavakat találni. Decemberben, a Celta Vigo elleni bajnokin megrúgta 23. mesterhármasát a spanyol bajnokságban, amivel megelőzte Alfredo Di Stefanót és Telmo Zarrát, abszolút csúcstartó lett mesterhármasokban. Ugyanezen a meccsen belőtte 200. spanyol bajnoki gólját, pedig csak a 178. meccse volt – természetesen mindenkinél gyorsabban érte el ezt a határt.

31 góljával spanyol gólkirály és Európai Aranycipő-s is lett (utóbbit Luis Suárezzel megosztva kapta). 17 gólt ért el a Bajnokok Ligája 2013-14-es szezonjában, ami szintén csúcs, de a következő, jelenleg is tartó idényt is lélegzetelállítóan kezdte: 22 meccsen 31 gólnál jár (egy évvel korábban 22-ből 32 volt a mutatója), ami őrült tempó – ez is kellett ahhoz, hogy a Real sorban 22 győztes tétmeccsel zárja 2014-et.

A világbajnokság részben a térdproblémái miatt nem sikerült valami jól C. Ronaldónak, de már előtte megelőzte Pauletát a válogatott góllövőlistáján, így már nincs nála eredményesebb a válogatottban sem. A vb-n is összejött neki azért egy gól, így 2004 óta minden nagy válogatott tornán betalál, ami szintén óriási.

Kiderült az év legjobb csapata is a FIFA-gálán

Nagyon furcsa lett volna, ha az Aranylabdára jelölik, de a kapuba nem kerül be a német világbajnok Manuel Neuer, akinek a helye az év csapatában is garantálható volt így. Előtte a védelmet a spanyol Sergio Ramos, két brazil, David Luis és Thiago Silva, illetve a szintén világbajnok Philipp Lahm alkotja.

A középpályára a spanyol Andrés Iniesta, a világbajnok Toni Kroos, illetve a vb-ezüstérmes Ángel Di María került, a csatársorba pedig a másik két Aranylabda-jelölt, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellé a hollandokkal vb-bronzos Arjen Robben fért be.

Az év női futballban dolgozó trénere Ralf Kellermann lett, a férfiaknál a világbajnokok szövetségi kapitánya, Joachim Löw kapta az év edzője díjat. Az év legjobb futballistanője Nadine Kessler, szintén Németországból.

Nem írt történelmet Stephanie Roche

A Puskás-díjat, vagyis az év legjobb góljáért járó elismerést James Rodríguez, a Real Madrid kolubmiai középpályása kapta a világbajnokságon Uruguaynak lőtt találatáért.

James Robin van Persie-t és Stephanie Roche-t előzte meg. „Szeretném megköszönni mindenkinek, aki rám szavazott. Nagyon különleges pillanat ez számomra és minden kolumbiai számára. Hihetetlenül boldog vagyok” – mondta, miután átvette a Puskás-díjat, amit így most sem kapott meg nő. 2008 óta van Puskás-díj, eddig mindig férfinak adták a netes szavazók, a top3-ba először került női futballista.

Megosztom