Hungarikon-Worldikon

Új relikviákkal gyarapodott az ismert emberek személyes emléktárgyait önálló képzőművészeti alkotásokba foglaló Hungarikon-Worldikon-gyűjtemény, amelynek legújabb darabját a budapesti Hotel Marriott elnöki lakosztályában mutatták be.

Weiler Péter festményét Richard Burton színművész öngyújtója “ihlette”, a különleges tűzszerszámot a Tűz van? Babám! című kép keretére applikálta a képzőművész.

Kárpáti Tamás, a gyűjtemény ötletgazdája és tulajdonosa a mű leleplezése alkalmából elmondta, hogy 1972-ben az egykori Intercontinental Hotelban ünnepelték a “világ legszebb asszonya”, Liz Taylor születésnapját, s az akkor éppen Budapesten forgató férje, Richard Burton hívta Budapestre a művészvilág krémjét. Itt volt például Grace Kelly, Raquel Welch, Michael Cain és Ringo Starr.

Burton a hotel egyik pincérének ajándékozta öngyújtóját, a becses relikvia később kalandos úton Szilágyi János újságíró-riporter birtokába került. Ő ajándékozta tovább a legutóbb a milánói világkiállításon szerepelt gyűjtemény számára: a kollekcióban hírességek, köztük színészek és sportolók személyes tárgyai kelnek új életre neves kortárs képzőművészek által alkotott, így már új identitást nyert művekben.

Kárpáti Tamás elmondta, hogy már Worldikon része – egyebek között – John Lennon selyemsálja, Jirí Menzel pulóvere, Frida Kahlo ecsetje, Fernando Botero palettája és Tony Curtis festménye.

A Hungarikon-Worldikon-gyűjtemény – amelyet először 2009-ben mutattak be Budapesten – a közelmúltban új “ereklyékkel” gyarapodott. Bekerült például egy Kurtág György-kotta, Vásáry Tamás karmesterpálcája, a Rolling Stones együttes egyik gitárja a zenészek aláírásával, Cseh László úszószemüvege és az a játékvezetői síp, amellyel Leo Horn dirigálta 1953. november 25-én Londonban a 6:3-as magyar győzelemmel zárult futballmérkőzést.

Forrás: MTI

Megosztom