Hirdetés

Már van Holnemvolt Vár!

Google Plus

Beszélgetés Persányi Miklóssal, a Budapesti Állat- és Növénykert főigazgatójával

Némi túlzással élve: csupa újszülöttel telt meg a fővárosi állatkert, ám nem azért, mert a látogatók csecsemőket hoztak magukkal a vonzerejét rendületlenül őrző látványcsodába. Bár ott jártunkkor – május legvégét írtuk éppen – a gyerkőcök között a legkisebbek is szép számban voltak jelen, a valódi zsenge teremtményeket az állatkert legújabb lakói között fedezhettük fel. Pontosabban az újszülöttek közé sorolhattuk még a szintén a nóvumok számát gyarapító hamisítatlan mesecentrumot, a vadonatúj Holnemvolt Várat is, amely május közepén nyitotta meg kapuit.

- Ez utóbbi egyike a főigazgató frissiben megvalósult elképzeléseinek, s ahogy ígérték, 2018-ban át is adták a nagyérdeműnek, leginkább pedig a legkisebbeknek, akik pazar játszóparkot vehettek birtokukba.

- Május 18. óta látogathatja a nagyközönség a Holnemvolt Várat, amelyet másfél hektáron kifejezetten a kisgyermekekkel érkező családok igényei szerint hoztunk létre. Őket itt mesés állatok, állatos mesék, játékok és élmények sokasága, például a Hetedhét Palota várja. A várnak külön kapuja van az Állatkerti körúton, a műemlék körhinta mellett, de az állatkert klasszikus területe felől is ide lehet jutni – mondta Persányi Miklós főigazgató.  Hozzáfűzte, hogy – miként az ünnepélyes megnyitón is hangsúlyozta: - a Fővárosi Állat- és Növénykert szakmai ars poeticája egyetlen mondatba is belefér. Ez pedig úgy hangzik, hogy „állati jó helyeket akarunk teremteni, ahol jó lenni, ahova gyerek és felnőtt egyaránt visszavágyik”.

- Nyilván ilyen állati jó hely a Holnemvolt Vár is...

- Ez az első gyöngyszeme intézményünk nagy léptékű fejlesztésének, amelyet a nagyközönség használhat. Szakmai stábunk sok éven át dédelgette álmait arról, mit építenénk, ha lenne hol és lenne miből. Elképzeléseink szerencsére találkoztak az intézményt fenntartó főváros, illetve a kormány szándékaival. Mi több, a megvalósításhoz szükséges forrásokat is megkaptuk. A Holnemvolt Várban egy különös álom öltött testet, itt minden a három és tíz év közötti kisembereknek szól, hiszen az állatokkal való közvetlen találkozás a kisgyerekek számára minden mást felülír. Ez a Vár nekik készült. No meg szüleiknek, nagyszüleiknek, testvéreiknek. Vagyis a családoknak.

- Avasson be a részletekbe is!

- A vár területén kezes állatokkal, a Szőrmókosban az alpakákkal, a Várkertben kialakított Majorságban például magyar tarka marhákkal, gyimesi racka juhokkal, mangalica sertésekkel, a Karavánszerájnál a kétpúpú tevékkel ismerkedhetnek az idelátogatók. A Patakatlanban dámszarvasok laknak, s itt kapott helyet a nagy állatsimogató is. A tengerimalacok számára pedig valóságos kis város épült. De legalább ennyire csalogató lehet a Nyíhangár fedett lovardája is. A vár közepén található az ötszintes Hetedhét Palota, egy hatalmas oktató- és játszóház, melynek játékai és élményei ismerős és kedvelt állatmesék köré szerveződnek. Itt köszön vissza például Vuk, Mekk Elek, a Nagy Ho-Ho-Horgász, Pom Pom, Süsü, Doktor Bubó, mi több: Csukás István, aki az egyes fajokat bemutató ismertető táblák szövegét is rímbe szedte, még egy teljesen új mesét is írt a Hetedhét Palotához. A Frakk teremben az ismert mesén át ismerkedhetnek meg a gyerekek a felelős állattartással.

- Egyéb élménykínálat?

- A Macskaköves Udvar kézműves műhelyeiben a gyerekek kipróbálhatják, mennyire ügyesek. A forgó hordó az egyensúlyérzék mókás próbája, de lehet kisvonatra ülni, nem szólva a Vurstli zóna játékairól... Ami a további látványosságokat illeti, csak egyet említek: az állatkerti játszópark része lesz a néhány hónap múlva megnyíló Sünispotály. Ez az állatkertben zajló mentőmunka új központja lesz, a védendő állatok között mérgezett sasok, törött szárnyú gólyák, elárvult mókusok, sérült sünök is szép számmal akadnak.

- Az időben egy kicsivel nagyobbat ugorva: a maga teljességében várhatóan 2020-ra megszülető Pannon Park is kezd testet ölteni. Hogy a nagy ívű terv is a megvalósulás útjára lépett, azt munkások, gépek, építőanyagok, toronydaruk, a földből már több helyütt kikapaszkodó betonfalak erdeje jelzi...

- A leendő park központi eleme, a Biodóm - amely egy óriási fedett létesítmény lesz szubtrópusi vegetációval, elefántházzal, tengeri és édesvízi akváriummal – javában készül, építése a tervezett ütemben halad előre. Most már ott tartunk, hogy tulajdonképpen kinőtt a földből, és az első szintet, egyes helyeken a másodikat építik, de lefelé is, többféle ütemben halad a munka. Hat toronydaru dolgozik folyamatosan, s lassan eljutunk oda, hogy már több száz ember ténykedik a projektben. Nagyjából az év második felében megindul az acélszerkezet összeszerelése is, szóval bonyolult, összetett, macerás folyamat ez, de jól láthatóan készül a hatalmas fedett állatkert épülete.

- Szinte csupa nóvumot említett, pedig teljes sebességgel működik a régi állatkert is, amelynek vannak új lakói is szép számban.

 

- Idén is nagyjából egymillió látogatót fogadunk, a már meglévő értékeinknek és az újdonságoknak köszönhetően. Ami az új lakókat illeti: szinte minden újszülött jószágunk idei. Nagyon büszkék vagyunk a fél éves Arunra, újabb elefántborjúra, ő a Pannon Parkba majd szüleivel és nővérével együtt költözhet majd be. A féléves gorillabébi is sztár most a családjában. Van aztán szürke óriáskenguru kölykünk erszényben, egy zebracsikónk, amely szintén nagyon népszerű. Vagy húsz tojáson kotlanak a flamingóink, de még a tarvarjak is költenek. Érkezett egy kispanda, a meglévő nőstény párjául, továbbá egy barnamedve is. Az egyedülálló hím szecsuani takinunk Franciaországba utazik, s jön helyette egy Mishmi takin trió. egy hím, utána két nőstény, vagyis kialakul egy szaporodó állomány. Együtt fogjuk tartani őket az indiai antilopokkal, s a nagy kifutó mellett kapnak egy sziklanyúlványt is, hadd másszanak oda is fel. 

- Az állati újdonságok után kis kitérő megint a Várhoz, merthogy annak építése alatt több fajt ki kellett költöztetni.

- Most ezek mind visszatértek. A simogatni való állatok, s az összes többi háziállatunk visszajöttek, éppúgy mint a tevefélék, a pónik, de még a szamarunk is. Megint lesz mód lovagolni és akár tevegelni a patinásan vadonatúj lovaglócsarnokban. Ez az épület is abba a városképet alkotó folyamatba illik, amellyel a hajdani vurstli arculatára emlékeztetve építettük vissza az utcafrontot. A gyönyörűen felújított műemlék Schäfftner-Körhintával pedig kisebbfajta nosztalgia vurstli kapcsolódik az Állatkert többi attrakciójához.

- Az Állatkertére, amely Növénykert is sok zölddel, vízzel, fával, erről hajlamosak vagyunk időnként elfeledkezni...

- Bizony! Pedig – hogy maradjak a fejlesztéseknél, átalakításoknál – négy játszótér is épült patakkal, tóval, az egykori kopár betonmezők helyére pedig árnyat adó hatalmas fák sokasága került. A volt vidámparki terület belsejéből ugyanis két tucat koros fát ültettünk át ide. Köztük vannak igazán termetesek, így a Döbröginek becézett platán, amely a legnagyobb valaha átültetett fa az országban. Törzsének átmérője egy méter, s a földlabdával együtt százhét tonnát nyomott.

- Ugye nem túlzás azt állítani, hogy főigazgatóként, az Állatkert vezetőjeként eddig, az elmúlt sok-sok évben szinte minden tervét, valamennyi szakmai álmát, amit akart, megvalósította?

- Az, hogy az én tervem-e valami, vagy nem, az nem fontos. Hanem az, hogy a dolog jó-e, vagy sem. Rászántam az életemnek a felét az Állatkertre, és tudom, hogy oka voltam hasznos változásoknak. Most is olyan terveken dolgozom, amelyek szerintem fontosak a közönségnek, fontosak a városnak, meg fontosak az országnak. Hiszek abban, hogy értékeket tudunk velük teremteni. Azt gondolom, hogy ezek a lépések, változtatások fontosak, és örülök, hogy a döntéshozók érdemesnek tartották őket támogatni. A fejlesztés gördül már előre, az építők végzik a saját feladataikat, de még irdatlanul sok teendő vár ránk is, állatkerti szakemberekre. Remélem, hogy elbírunk velük, és a végén azt látjuk majd, hogy jó volt az álom.

 

 Jancsó Kornél

Képek

Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!Már van Holnemvolt Vár!

Google Plus

Galéria

Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!
  • Már van Holnemvolt Vár!

Hirdetés