Hirdetés

Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron

Google Plus

Bámulatos sikersorozatot produkálnak a magyar filmek világviszonylatban.  A sort Nemes Jeles László a krematóriumok poklába merészkedő alkotása, a Saul fia nemzetközi díjesője és tavalyi Oscar-díja nyitotta. Hajdú Szabolcs családi - párkapcsolati története, a saját színdarabjából vászonra vitt Ernelláék Farkaséknál a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját hozta el. Enyedi Ildikó mesés szimbólumokkal teli szerelmes filmje, a Testről és lélekről az idei Berlinale Arany Medve fődíjában részesült. A magyar film legújabb győzelmét Deák Kristóf élő szereplős rövidfilmje, a Mindenki aratta. Ebben a kategóriában először díjaztak magyar alkotást az Oscarok történetében.

A fiatal rendező egyszerű története meghódította a világot. A tokiói rövidfilm, a chicagói gyerekfilm-fesztiválon és a lille-i európai filmek fesztiválján is díjat nyert, ezzel nevezhetővé vált az Oscar-díjra.  Deák Kristóf az elmúlt években nagyrészt megrendelésekre dolgozott vágóként és rendezőként, miután elvégezte a Westminster egyetem rendezői szakát. A Hacktion krimisorozat első két évadának pár epizódját rendezte, ami saját bevallása szerint nagyon jó iskola volt számára. Idővel a saját hangját is szerette volna megmutatni, ezért nyúlt az igaz történet inspirálta Mindenkihez. A forgatókönyv első változatát angliai írótársaival alkotta meg, de nem érezte elég egyszerűnek, puritánnak, így eltette a fiókba. Aztán amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál pályázni lehetett, magyar nyelvre ültette a sztorit.

A rendező a pozitív végkicsengéssel, az örömteli üzenettel, a megosztottságot egységre váltó tiszta gyerekhangok igazságával magyarázza a film osztatlan sikerét. A Mindenki bárki számára átélhető témát dolgoz fel: egy tíz éves kislány, Zsófi új iskolába kerül, ám a beilleszkedés nehézségekbe ütközik. Egyedül az iskola híres kórusa, meg az osztálytársával, Lizával kötött barátsága jelenti a reményt. A látszólag kedves, de a hatalmával visszaélő kórusvezető tanárnő nem várt szembeszállásra készteti a két lányt.

Deák Kristóf és operatőr társa, Maly Róbert háromkörű válogató során nyolcvan tehetséges gyerekből választotta ki a casting során a két lány főszereplőt, Hais Dorottyát és Gáspárfalvi Dorkát.  A Zsófit alakító Dorka artistaképzőbe jár, emellett filmekbe is hívják. A Lizát megformáló Dorottya profi sportoló, országos első műugró, reklámplakátokon is szerepel.  A filmet a Bakáts téri ének- zenei általános iskolában forgatták, a kórust az intézmény diákjai alkották.

A gyerekek párna-partit rendeztek az Oscar- gála éjszakáján, és tortával ünnepelték a hatalmas sikert. A főszereplő lányok személyesen is részt vehettek a hollywoodi ceremónián a rendezővel, a producerrel, a kórusvezetőt megformáló Szamosi Zsófiával együtt. Deák Kristóf köszönőbeszédében úgy fogalmazott, hogy „ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk.”

Szentgyörgyi Rita

Képek

Mindenki - magyar film újrázott az idei OscaronMindenki - magyar film újrázott az idei OscaronMindenki - magyar film újrázott az idei OscaronMindenki - magyar film újrázott az idei OscaronMindenki - magyar film újrázott az idei OscaronMindenki - magyar film újrázott az idei OscaronMindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron

Google Plus

Galéria

Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron
  • Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron
  • Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron
  • Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron
  • Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron
  • Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron
  • Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron
  • Mindenki - magyar film újrázott az idei Oscaron

Hirdetés