Hirdetés

Karácsonykor született sztárok

Google Plus

Egyeseknek áldás, másoknak átok, hogy olyankor születtek, amikor a figyelem egy „nagyobb” ünnepre és a vele járó készülődésre terelődik. Csokorba gyűjtöttünk néhány karácsonyi születésnapos hírességet a múltból és a mából.

Humphrey Bogart, 1899. december 25.

Minden idők egyik legnagyobb karizmájával rendelkező filmlegendájához az elmaradhatatlan puhakalap, felhúzott gallérú ballonkabát, cinikusnak tűnő mosoly, szomorúan izzó tekintet, a szája sarkában fityegő cigaretta társul. Leforgatott több mint harminc filmet, többnyire rosszfiús karaktereket, börtönszökevényeket, gengsztereket, gyilkosság áldozatául esett figurákat. A Magas Sierra gengszterével végre sikerült elnyernie a közönség rokonszenvét. John Huston izgalmas krimijével, A máltai sólyom magánnyomozójával áttért  a jófiús szerepkörre. Kis költségvetésű háborús románcnak indult, a filmtörténet legnézettebb klasszikusa lett belőle: 1942-ben Kertész Mihály rendezésében a Casablanca férfiidollá avatta Bogartot. Ingrid Bergmannal alkotott kettőse a tökéletes párnak tűnt a vásznon, miközben civilben nem kedvelték egymást.

Három feleség, három válás után rátalált az elsöprő szerelem a nála huszonöt évvel fiatalabb Laureen Bacall személyében. A Hosszú álom című krimi forgatásán szerettek egymásba. A nőcsábász, alkoholista, láncdohányos Bogey a mozivásznon tovább folytatta kalandozásait, az Afrika királynőjéért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. A magánéletben boldog családi harmóniában élt negyedik feleségével, Bacallal és két gyermekükkel. Több mint nyolcvan film után a karrierjét félbeszakította a betegsége: gégerákot diagnosztizáltak nála. 57 évesen a szervezete feladata az életért folytatott küzdelmet.

Ava Gardner, 1922. december 24.

A szabadság és a szerelem volt a lételeme Hollywood első modern dívájának. Dekoratív alkata pimaszul zabolátlan természettel, a csábítás ördögi tehetségével párosult. Ava Gardner apai ágon ír-amerikai, indián, míg anyai részről skót-ír származással büszkélkedhetett. Egy dohányültetvényen nőtt fel, hét testvér közül ő volt a legfiatalabb. Hódítása a filmvásznon úgy kezdődött, hogy Gardner sógorának a New York-i fényképészstúdiójában meglátta az akkor tizenhat éves Ava fotóját egy ügynök, és beajánlotta az MGM filmstúdióhoz. Gardner számos statiszta és epizódszerepet követően 1946-ban a Gyilkosok című Hemingway- adaptációval vált sztárrá és szex szimbólummá. Leghíresebb filmszerepéért a Mogambóban Oscar-díjra is jelölték, de végül Audrey Hepburn vitte el a díjat a Római vakációban nyújtott alakításáért.

Ava Gardner leginkább a botrányos szerelmi viszonyaival, hajmeresztő hódításaival hívta fel magára a figyelmet. 19 évesen feleségül ment Mickey Rooney-hoz, házasságuk egy évig tartott. Másodszorra Artie Shaw zenésznek esküdött hűséget, ám ez sem tartott tovább egy évnél. A leghosszabb házasság az acélkék szemű énekeshez, Frank Sinátrához fűzte. Rengeteg veszekedés, megcsalás, féltékenység és különköltözés tarkította hat évig tartó kapcsolatukat. Válásuk után Ernest Hemingway-nek is elcsavarta a fejét. A hatvanas évek végén Gardner Londonba költözött, visszahúzódott a rivaldafénytől. 1989-ben agyvérzés következtében részlegesen megbénult, majd egy év múlva tüdőgyulladás miatt meghalt.

„Ricky” Martin, 1971. december 24.

A popénekes, színész, író Enrique Martín Morales néven látta meg a napvilágot a Puerto Ricó-i San Juanban, egy könyvelő apa és egy pszichológus anya gyerekeként.  Két éves volt, amikor a szülei elváltak, gyerekkorát az apai és a nagyanyai ház között ingázva töltötte. Egy római katolikus otthonban nevelkedett, és már hat éves korában Led Zeppelin számokat énekelgetett. A széparcú fiúra először reklámfilmekben figyeltek fel, tíz évesen már egy tucat reklámot tudhatott maga mögött. Énekhangját a Menudo fiúbandában csiszolta, ahol hat évet töltött. Egy mexikói kirándulással jött az első musical szerepajánlat a Mama ama el Rock-ban. Ezt követően szappanoperákban is játszott. 1991-ben vette kezdetét szólistakarrierje, több mint ötszázezer példányt adtak el debütáló lemezéből. Me Amarás című második albumát már teljes egészében a romantikus daloknak szentelte, a legjobb latin előadó díját nyerte el vele.  Világszerte az 1998-as labdarúgó világbajnokság által lett ismert, a La Copa de la Vida című vébé dallal. A La Vida Loca szintén a névjegyévé vált slágere.

A stúdiófelvételek és megaturnék között arra is jutott ideje, hogy az Unicef nagyköveteként alapítványt hozzon létre a beteg gyerekek megsegítésére. A melegségét nyíltan vállaló énekes párjával, Jwan Yoseffel két tíz éves fiút nevel, és két lánygyermek örökbefogadását  tervezik.

Helena Christensen, 1968. december 25.

Perui anya, dán apa gyermekeként született Koppenhágában a sokoldalú modell, szépségkirálynő, egykori Victoria's Secret angyal, divattervező és fotós. Dánia szépségkirálynőjévé választották és ő képviselte a hazáját a Miss Universe 1986 versenyén. Minden vágya az volt, hogy modell legyen, ezért tizennyolc évesen Párizsba költözött. A legrangosabb divatmagazinok és a legnevesebb divatcégek versengtek érte. Chanel, Versace, Prada, Hermes, Valentino, Lagerfeld, Lanvin kifutóin éppúgy helytállt, mint a Revlon szóvívőjeként.  Az 1999-ben alakult Nylon magazin kreaív igazgatója lett, nem sokkal később saját ruházati céget indított Christensen & Sigersen néven, régi barátjával, Leif Sigersennel. New Yorkban is üzletet nyitott, Koppenhágában pedig vintage stílusú ruhákat tervezett édesanyja second hand üzlete számára. 2012-ben saját fehérnemű márkát dobott piacra a Triumph neve alatt. Emellett fotósként is tevékenykedik, képei olyan magazinokban szerepeltek, mint a Marie Claire, az Elle. Rotterdamban és Amszterdamban kiállítása nyílt a fotóiból, amelynek bevételét jótékonysági célra, egy nemzetközi gyermeksegélyező projektre fordították.

Christensen magánélete eléggé viharosan alakult. Romantikus szálak fűzték Leonardo Di Caprióhoz, az INXS frontemberéhez, Michael Hutchence-hez. A színész Norman Reeadusszal való kapcsolatából született Mingus Lucien nevű fia. Az elmúlt években az Interpol énekese, Paul Banks mellett állapodott meg.

Annia Lennox, 1954. december 25.

A szintipop nagyasszonyának, az Eurythmics énekesnőjének a skóciai Aberdeen a szülővárosa. Édesapja egy hajógyárban dolgozott vízvezetékszerelőként, édesanyja szakács volt, amíg nem lett háziasszony. A család nehéz anyagi helyzete ellenére Annie már kiskorában zongoraleckéket vett. Korán nyiladozó zenei tehetségére a tanárai is felfigyeltek. Tíz évesen második díjat nyert egy tehetségkutató versenyen. Még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét, amikor felvételt nyert a londoni Royal Academy of Music-be. Énekesi pályafutását egy skót népdalokat éneklő együttesben, a Dragons Playgroundban kezdte. Egy jazzénekes-válogatáson találkozott Joy Dey-vel, akivel Stocking Tops néven duót alakítottak. A dél-londoni klubok és pubok világát pincérnőként is megismerte a duó feloszlása után. Az egyik ilyen helyen találkozott élete szerelmével, Dave Stewarttal, akivel The Catch néven megjelentették első nagylemezüket. A punkos pop műfajában több albumot is kiadtak, turnéztak, de az igazi áttörés még váratott magára. Annie és Dave kapcsolatából aztán megszületett az Eurythmics zenekar. A nyolcvanas években számtalan világsiker került ki a kezeik közül, és bár hivatalosan sohasem oszlottak fel, Lennox 1990-ben otthagyta a társát és szólókarrierbe kezdett. Bemutatkozó albuma, az 1992-ben megjelent Diva díjesőt hozott, négyszeres platinalemez lett. A király visszatérése című filmben elhangzott Into the West című dallal Lennox elnyerte a legjobb dalnak járó Oscar-díjat, valamint egy Grammy- és egy Golden Globe-díjat is.  2010-től az Unesco jószolgálati nagykövete lett az AIDS elleni harcban.  A brit királynő 2011-ben a Brit Lovagrend tagjává választotta. 2012-ben fellépett az olimpia záróünnepségén, valamint a királynő gyémántjubileumát ünneplő koncerten. 2013 jótékonysági munkájáért elnyerte a Music Industry Trusts Award díját, amelyet Elton Johntól vehetett át.

Lennox magánéletét egy tragédia árnyékolta be: Uri Fruchtmannal kötött házasságából származó első gyermeke halva született. 1990-ben megszületett első lánygyermekük, Lola, három évvel később a mostanság modellként ismert Tali.
2012-ben Mitch Besserrel kötötte össze az életét, akivel azóta is boldogan élnek együtt.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Karácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárokKarácsonykor született sztárok

Google Plus

Galéria

Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok
 • Karácsonykor született sztárok

Hirdetés