Hirdetés

Jack Nicholson

Google Plus

Hollywood egyik legnagyobb színészlegendája. Botrányos, felkavaró, hedonista, öntörvényű „fazon”. Neki van talán a legrosszabb híre, a legtekintélyesebb, százmillió dollárra rúgó modern festménygyűjteménye, a legördögibb tekintete. Kokain, marihuána és alkoholmámorban él, játszik, szeret. Csúcstartó Oscar-jelölésekben /tizenkettő/, hódításban /állítólag kétezer nővel volt dolga/. A New  York Yankees és a Los Angeles Lakers csapatának vad rajongója. Üres óráiban rendületlenül jazz klasszikusokat hallgat, Miles Davis az istene és Hunter S. Thompson regényeit bújja. Klasszikusnak számító filmektől olcsó vígjátékokig műfaji mindenevő. Nyolcvanhoz közel bakancslistáján a Mount Everest megmászása helyett egy utolsó nagy románc szerepel. Összeférhetetlen természetét meghazudtolóan romantikus alkat. Fél a magánytól, a szenvedéstől, de semmi áron nem változtatna hevülékeny természetén, smirglis modorán, szókimondásán.

Joseph Jack Nicholson élete kész kalandregény. Harminchét éves koráig abban a hitben élt, hogy az anyai nagyszülei a szülei, az édesanyja pedig a nővére. A filmsztár karrierre vágyó showgirl June tizenhét évesen hozta világra őt házasságon kívül. Egyes feltételezések szerint apja Don Furcillo-Rose, egy másik elmélet szerint Eddie King zenekarvezető – zongorista - táncstúdió tulajdonos. Amikor June anyja tudomást szerzett lánya nem kívánt terhességéről, eldöntötte, hogy saját gyermekeként neveli fel az unokáját. Nicholson már befutott filmsztárként szerzett tudomást a családi titokról, ami egy életre meghatározta a nőkhöz való viszonyát.

Jack a New Jersey állambeli Neptune-ban nevelkedett, majd Spring Lake-ben végezte a középiskolát. Színészi ambíciói kamatoztatására költözött az angyalok városába. Kezdetben futárként dolgozott az MGM rajzfilmstúdiónál, később csatlakozott a Players Ring Theatre társulatához.  Tévésorozatokban tette meg a kezdeti lépéseket, első filmszerepét 1958-ban forgatta. A 60-as években forgatókönyvíróként is szerencsét próbált Peter Fonda és Dennis Hopper oldalán. A nagy áttörést az 1969-es Szelíd motorosok hozta meg mindhármuk számára. A kultikussá vált filmben egy alkoholista ügyvédet formált meg, és elnyerte vele első Oscar-jelölését a legjobb mellékszereplő kategóriában.  A Kínai negyed cinikus nyomozójaként került Polanski látókörébe, akihez azóta is szoros barátság fűzi. Európai korszaka Antonioni Foglalkozása: riporter c. filmjével indult, dolgozott Milos Formannal, kacérkodott a francia újhullámmal.

1975-ben a pályafutása első Oscar-díját hozó  Száll a kakukk fészkére című filmmel vette kezdetét Nicholson pszichopata alakításainak a sora, amit a Ragyogás koronázott meg. A pszichotikus bűnöző megformálása óta szinte  a védjegyévé vált a rémisztő vigyor. Stanley Kubrick horrorfilmjében formálta meg a leghatásosabb szerepét a Batman Jokerének karaktere mellett. A postás mindig kétszer csenget útszéli csavargójaként forró pillanatokat élt meg Jessica Lange-gel, Az eastwicki boszorkányokban kis ördögeként remekelt, A Prizzik becsülete hozta össze Angelica Hustonnal, akihez a leghosszabb  és  a legviharosabb kapcsolat fűzte.

A Gyomok között hajléktalanja Meryl Streeppel, a Becéző szavak nyugdíjas űrhajósa Shirley McLaine-nel, a Lesz ez még így se szerelmes  mizantrópja, a Minden végzet nehéz öreg play boy-a:   Nicholson korosodva is változatlanul a vonzó vagány képében hódított. Az évek múlásával begyűjtött kilók, ráncok, nikotintól érdes orgánum egyre elmélyültebbé és karcosabbá tették az alakításait. Sikeren, pénzen, hírnéven túli élvezettel vágott bele közös mozikalandokba rendezővé avanzsált színészbarátjával, Sean Pennel. Drámai, sötét, kérlelhetetlen arcát mutatta a Menekülés az éjszakába fia gyilkosát kergető nyomozójának a szerepében csakúgy, mint Az ígéret megszállottjában. Született kaméleonként váltogatta a kommersz- és a művészfilmeket, a mulatságos, szánalmas karaktereket, mint amilyen a Schmidt története visszeres nyuggere vagy A tégla neurotikus maffiavezére. 

A Morgan Freemannel közös jutalomjáték, a Bakancslista volt talán az utolsó nagy dobása azelőtt, hogy memóriazavarok miatt 2010-ben visszavonult a filmezéstől. A menedzsere cáfolta a híreszteléseket, hogy Alzheimer-kórban szenved. Állítólag beleunt a zsinórban kapott unatkozó özvegyek, vénemberek szerepkörébe, és a kommersz filmek nem töltik el megelégedéssel.

Nicholson a hivatásához hasonlóan a magánéletben sem szereti a rutint. Sajátos műfaját a nőket illetően rugalmas monogámiának nevezi. Szinte minden partnernőjét kipróbálta az ágyban, és gyakran élt hivatásos szeretők „szolgáltatásaival”. Hatalmas házában a Mulholland Drive-on -amit Bad Boy's Drive-nak becéztek olyan „rosszfiúk” szomszédsága miatt, mint Marlon Brando vagy Warren Beatty- gyakran rendezett szexpartikat. Egy időben a modellek voltak a gyengéi, ötvenes éveitől a nála jóval fiatalabb partnerekre hajtott. Mottója az élet élvezete nagy tételben.

„Big Jack” csupán egyszer nősült, Sandra Knighttól egy lánygyermeke született, a divattervezői karriert befutott Jennifer. Susan Anspach egy fiúgyermekkel, Calebbel ajándékozta meg. Élete nagy szerelme Anjelica Huston volt, akivel tizenhét évig tartott a kapcsolata hosszabb-rövidebb megszakításokkal. Anjelica megbocsátotta neki, hogy kapcsolatuk idején lánya született Winnie Hollmantól, Honey. Ám amikor egy másik nő, Rebecca Broussard sztriptízbár pincérnő is Nicholsontól lett várandós, kiadta a színész útját. Lorraine, a legkisebb lány Nicholson papa szeme- fénye. A huszonöt éves szépség filmszínésznőként bontogatja a szárnyait. Rebecca egy fiút is szült a színésznek, Raymondot, aki nagyon hasonlít az apjára.

Az élvezeteket nagy kanállal habzsoló színész szeszélyes, gyakran hisztis ember hírében áll. Dührohamot kap, ha a fotósok azt kérik tőle, hogy vegye le a napszemüvegét. Vandálkodás miatt a rendőrséggel is meggyűlt a baja, amikor baseball ütővel betörte egy kocsi ablakát. Nehezen viseli, ha a rendező nem érti a dolgát, ha kedvenc kosárlabdacsapata, a Los Angeles Lakers kikap. Hetvennyolc évesen még arra vágyik, hogy találjon magának egy társat, aki elűzi a magánytól és a haláltól való félelmét.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Jack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack NicholsonJack Nicholson

Google Plus

Galéria

Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson
 • Jack Nicholson

Hirdetés