Hirdetés

Denzel Washington, a példamutató színész

Google Plus

A kétszeres Oscar-díjas, legsikeresebb fekete bőrű színészt igazán azóta jegyzi a szélesebb moziközönség, amióta Tom Hanks oldalán játszott a Philadelphiában. „Többet tanultam tőle a színészetről, mint bárki mástól”- jegyezte meg róla a forgatás után Hanks. Emberséget, tartást, eleganciát sugall a jóképű, férfias, főként akcióhős szerepekből ismert Denzel Washington. Hollywood jófiújának számít több mint harminc éve tartó házasságával, négy gyermekével, példás családi életével. 

Riasztó külsőt öltött legújabb filmjében, az Inner Cityben. A felismerhetetlenségig elmaszkírozva, kócos göndör hajjal, fogai között jókora réssel, kinyúlt göncökben jeleníti meg a szegénység és elnyomás ellen küzdő ügyvédet. Az idei év némi csalódással indult Washington számára: harmadik rendezése, a saját főszereplésével készült Fences nem kapta meg a legjobb filmnek vagy férfi alakításnak járó Oscart. Személyes szívügye volt August Wilson színdarabjának a filmre vitele, amit korábban színházban játszott és elnyerte érte az amerikai színházi szakma legrangosabb díját, a Tonyt. Briliáns alakítást nyújtott az ötvenes évek Amerikájában szemetesként dolgozó egykori baseballjátékos szerepében, aki súlyos titkot hordoz, ami fenekestül felforgatja a családja életét.

Az 1954-es születésű Denzel Hayes Washington jr. New York államban, Mount Vernonban született. Georgiából származó édesanyja egy szépségszalont üzemeltetett, édesapja lelkészként szolgált. Az érettségit követően először újságírást tanult a Fordham Egyetemen, majd beiratkozott a San Franciscó-i Conservatory Theatre színész kurzusára.  Még az egyetemi évek alatt elvállalta egy ifjúsági tábor művészeti vezetését, ott szeretett bele végérvényesen a színészetbe. A Lincoln Centerben mutatkozott be a színpadon, többek között az Othello címszerepét is eljátszotta. Első tévéfilmje, a Vilma forgatásán ismerkedett meg jövendőbelijével, Pauletta Pearsonnal, akivel 1983-ban házasodtak össze.

A filmvásznon először Az én fekete fiam című komédiában kapott komolyabb szerepet, George Segal fiát játszotta. Hat éven, 137 epizódon át alakította Dr. Philip Chandlert az Egy kórház magánélete című tévésorozatban. Egyéb sorozatok és kisebb filmszerepek után David Attenborough beválasztotta a Kiálts szabadságot! című drámába, amely Steve Biko dél-afrikai fekete polgárjogi harcos küzdelmét mutatta be. Az alakításért életében először jelölték Oscar-díjra a legjobb mellékszereplő kategóriában. Második jelölését már sikerült díjra váltania, Az 54. hadtest című háborús drámában nyújtott alakításával kiérdemelte a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját. A polgárháború idején játszódó történetben egy szökött rabszolgát formált meg, aki az első feketékből álló egységben derék katonaként teljesít szolgálatot.

Washington pályájának meghatározó rendezője Spike Lee, akivel négyszer is forgatott. Első közös filmjükben, a Mo' Better Blues című zenés drámában egy megszállott trombitást, Bleek Gilliamot formálta meg. Afroamerikai muszlim aktivistaként harcolt az igazságért a Malcolm X-ben. Ezzel a szerepével újabb Oscar-jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A játék ördögében a profi kosárlabdázók világában tett kiruccanást egy első számú kosaras börtönviselt apjaként. A film szerelmes jelenetei Milla Jovovichcsal vihart kavartak az afroamerikai közösség körében. Utoljára egy túszejtéses bankrablás nyomozójaként tűnt fel Spike Lee kamerája előtt A belső emberben.

A kollégáival többnyire csak szakmai kapcsolatot tartó Washingtont szoros barátság fűzi A Pelikán ügyiratban megismert partnernőjéhez, Julia Robertshez. Tom Hanks is a kivételek közé tartozik, akivel a Philadelphia - Az érinthetetlen forgatásán került barátságba. Komoly próbatétel elé állította a Hurikánnak becézett Rubin Carter bokszvilágbajnok megformálása: a szerep kedvéért húsz kilót fogyott, másfél éven keresztül napi négy órát edzett. Újabb Oscar-jelölést és Golden Globe-díjat gyűjtött bealakításával. A legnagyobb nézettséget az Emlékezz a titánokra című filmdrámának köszönhette. A Los Angeles legveszélyesebb vidékein játszódó Kiképzés főszerepével történelmet írt az Oscar-gálán Halle Berryvel: először vehették át az aranyozott szobrot afroamerikai művészek ugyanabban az évben a legjobb színész és színésznő kategóriában.

Washington rendező, producer, főszereplő minőségében az Antwone Fisher történetével jelentkezett 2002-ben. Az igaz történetet a haditengerészet katonája, maga Fisher írta, aki egy verekedés miatt kerül az agresszív múltját felfedő pszichiáterhez. A közönségfilmek, akciómozik vonalán haladó színész csak azért vállalta el az Amerikai gengsztert, hogy Ridley Scottal dolgozhasson. A Védhetetlen kémjátszmában egy hazaárulással vádolt és körözött egykori CIA ügynököt játszott. Kétszer is dolgozott Antoine Fuqua rendezővel, először A védelmezőben, másodszor A hét mesterlövész című western remake-jében.

2012-ben sokak szerint pályája legjobb alakítását nyújtotta Robert Zemeckis rendezésében a Kényszerleszállásban. Egy katasztrófába sodródott repülőgép kapitányaként hőstettet hajtott végre azzal, hogy megmentette az utasok életét. A vérfagyasztóan izgalmas drámában egy tökéletes antihős karakterét hozta. A balesetet követő nyomozás ugyanis kimutatta, hogy a kapitány felszállás előtt alkoholt és tudatmódosító szereket fogyasztott. Sok színésszel ellentétben Denzelnek nem szokása a pohár fenekére nézni. Már-már túlságosan is józan életet folytat feleségével, két fiával és két lányával Los Angelesben. Nincsenek szerepálmai, viszont nagyon szeretne együtt dolgozni Al Pacinóval, Robert De Niróval és Martin Scorsesével. Hívő keresztény, naponta olvassa a Bibliát. A Los Angeles-i West Angeles egyházi közösség aktív tagja, jelentős pénzadományokkal támogatja a felekezetet.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Denzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színészDenzel Washington, a példamutató színész

Google Plus

Galéria

Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész
 • Denzel Washington, a példamutató színész

Hirdetés