Hirdetés

Brad Pitt betöltötte az ötvenet

Google Plus

Megszelídített lázadónak tartják, amióta az angyalivá „vedlett” dögös vamp hálójába került. Angelina Jolie hatszoros családapát (három fogadott és három vér szerinti gyermekük van), példás élettársat faragott a nőcsábász, kalandor természetű Pittből. Még azt is sikerült elérnie nála, hogy a napfényes Provence-ba költözzenek Angie francia anyjának emlékére.

Brad Pitt betöltötte az 50-et

William Bradley Pitt sokoldalú sztárrá nőtte ki magát Hollywoodban. A színészet mellett producerkedik, fest, fotózik, házakat tervez, jótékonykodik. Javarészt baptista lelkészek és favágók a felmenői. Oklahomában született, nevelkedett húgával és öccsével egy konzervatív, vallásos családban. Már fiatalon a testi adottságaival, továbbá a kreativitásával hívta fel magára a környezete figyelmét. Mindenféle sportokban jeleskedett, részt vett az iskolai önképzőkör és a színjátszó csoport munkájában. Érdekelte az újságírás is, ezért beiratkozott a Missouri egyetemre, amit néhány héttel a diploma megszerzése előtt otthagyott. Időközben ugyanis a mozi olyan elementáris hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte, oda utazik, ahol az álmokat gyártják, Los Angelesbe.

A lehetőségek előszobájában a legkülönfélébb munkákba belekóstolt: fuvarozott sztriptíztáncosnőket, óriás csirkének öltözve egy gyorsétteremláncot reklámozott, bárokban szolgált fel, filmplakátokat tervezett. Tévéfilmek, olcsó sorozatok epizodistájaként küzdötte fel magát a névtelenségből a színészi ranglétrán. Szerepelt többek között a Dallas néhány epizódjában, Levi's farmerben feszített egy reklámfilmben. Az áttörés a kilencvenes évek elején következett be az azóta kultuszfilmmé lett Thelma és Louise-zal. A szexi stoppos fiú szerepében maga volt a megtestesült erotika. Előtte még leforgatott egy amerikai–jugoszláv filmet, ami csak évekkel később került elő, mert időközben kitört a délszláv háború.

Szerencsére Pitt nem tagozódott be a hivatásos szépfiúk sorába. Igaz, sztárságát a Szenvedélyek viharában című romantikus családregénnyel alapozta meg. Volt már sérült lelkű gyilkos a Kaliforniában, narkós srác a Tiszta románcban. A Hetedikben egy eszelős sorozatgyilkos után nyomozott, miközben maga is megmártózott a bűn mocskában. Hihetetlen átváltozáson ment keresztül a Tizenkét majom üveges tekintetű, leborotvált fejű, látomásoktól gyötört elmebetegjeként Terry Gilliam horrorisztikus filmjében. Méltán kiérdemelte ezért az alakításáért az Oscar-jelölést. Akkoriban éppen Gwyneth Paltrow volt a partnere az életben, akivel már az esküvőt tervezgették, mégis elváltak útjaik. Az erőszak „körforgásában” olyan szerepeket játszott Pitt szinte zsinórban, mint Az ördög maga IRA-aktivistája vagy a Harcosok klubja önkontrollt vesztett, félelmetes nihilistája. Ez utóbbi talán egész eddig színészi pályájának legfélelmetesebb szerepformálása. Két „harci” bevetés között a Hét év Tibetben hadifogolytáborba került hegymászójának állt, akihez hasonlóan őt is megváltoztatta az egzotikus utazás. Akkoriban már kikiáltották a világ legvonzóbb férfijának, egyben nemzedéke egyik legnagyobb színésztehetségének, akiben James Dean és Marlon Brando ösztönössége köszön vissza.

Pitt igazán nagyívű alakításai közé tartozik a Babel című filmdráma utazója, a Benjamin Button különös élete, amiért másodszor jelölték Oscar-díjra, és nem utolsósorban Az élet fája kemény texasi apafigurája.

Filmjeinek másik vonulata a vígjátéki színészé, aki egyszerre tud romantikus, sármos és vagány lenni. Ilyennek szerettük őt A mexikóiban Julia Roberts partnereként vagy a Guy Ritchie rendezte Blöff kisstílű gengsztereként. Régi jó barátaival, Matt Damonnal és George Clooney-val komédiázott a három Ocean’s-moziban. A Coen-fivérek valóságos idiótát játszattak vele és Clooney-val az Égető bizonyítékban. A Becstelen brigantyk című Tarantino-moziban is bravúrosat alakított. Pitt két filmet forgatott Magyarországon: 2000-ben a Kémjátszmát Robert Redforddal, 2011-ben pedig a Z világháború című akciófilmet.

Brad Pitt idestova kilenc éve él Angelina Jolie-val, akibe egy habkönnyű akciókomédia, a Mr. és Mrs. Smith forgatásán szeretett bele. A kilencvenes évek végén még Jennifer Anistonnal alkotott álompárt, akit nagyon megviselt Brad könnyed románcnak induló kapcsolata a legérzékibb ajkú hollywoodi dívával. Az amúgy Brangelinának nevezett Pitt–Jolie szövetség legrokonszenvesebb vonása a nagycsaládos példamutatás mellett a mély elkötelezettség a humanitárius és társadalmi ügyek mentén.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Brad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenetBrad Pitt betöltötte az ötvenet

Google Plus

Galéria

Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet
 • Brad Pitt betöltötte az ötvenet

Hirdetés